Search

Κλιματική αλλαγή στη χώρα μας

blog_29_4_2014.jpg
Όλο και περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα εμφανίζονται στη χώρα μας και λαμβάνουν επικίνδυνες διαστάσεις προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε καλλιέργειες, κτηριακές εγκαταστάσεις, οδικά δίκτυα κ.α.. Τα τελευταία χρόνια έχουμε ακόμα και θανάτους από πλημμύρες, καύσωνες, κατολισθήσεις λόγω υπερβολικών κατακρημνίσεων και πνιγμών από ξαφνικές θαλασσοταραχές. Τα φαινόμενα βέβαια δεν είναι τοπικά, έχουν λάβει παγκόσμιες διαστάσεις και στο μέλλον δεν αποκλείεται να έχουμε μια γενικευμένη αλλαγή στο κλίμα που θα οδήγηση πληθυσμούς μαζικά σε μετανάστευση ακόμα και στον θάνατο.


Ύστερα από έντονη συζήτηση της επιστημονικής κοινότητας γύρω από το αν υπάρχει ή όχι κλιματική αλλαγή υπερίσχυσε η άποψη ότι η κλιματική αλλαγή είναι πλέον γεγονός και ότι στον 21ο αιώνα η υπερθέρμανση του πλανήτη θα φέρει ραγδαίες αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον.


Οι εκθέσεις της Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Κύριο αίτιο της κλιματικής αλλαγής είναι η αύξηση της θερμοκρασία της Γης κατά 1.4 - 5.8 °C εντός της χρονικής περιόδου 1990 και 2100. Γεγονός που θα επιφέρει ραγδαίες αλλαγές στα οικοσυστήματα με τα πιο ευάλωτα συστήματα να αντιμετωπίζουν ήδη αρνητικές επιπτώσεις με μη αναστρέψιμα αποτελέσματα. Η χώρα μας βρίσκεται σε μια σχετικά ευάλωτη από άποψη κλιματικής αλλαγής θέση.


Το κλίμα της Ελλάδας είναι τυπικά μεσογειακό: ήπιοι και υγροί χειμώνες, σχετικά θερμά και ξηρά καλοκαίρια και, γενικά, μακρές περίοδοι ηλιοφάνειας κατά την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους. Γεωγραφικά βρισκόμαστε στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, κατέχουμε την 11η θέση στις χώρες με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στα 13.676 χιλιόμετρα και διαθέτουμε περίπου 2.500 νησιά εκ των οποίων τα 165 κατοικούνται. Το πολυποίκιλο χερσαίο ανάγλυφο της χώρας μας με τις οροσειρές, τις πεδιάδες, τα λιβάδια, με τα πολύπλοκα αλληλοεξαρτώμενα οικοσυστήματα συγκροτούν μια χώρα που η κλιματική αλλαγή θα παίξει σημαντικό ρόλο στη μελλοντική της πορεία.


Οι κυριότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας θα είναι οι έξης:

 • Στη χώρα μας θα αυξηθούν οι μέρες καύσωνα με αρκετά μεγάλο τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς .

 • Οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν με συνέπεια την ελάττωση των υδατικών αποθεμάτων που θα οδηγήσουν σε φαινόμενα λειψυδρίας αλλά και ενδεχόμενης μείωσης της αγροτικής παραγωγής .

 • Η αύξηση της στάθμης της θάλασσας θα αλλοίωση την παράκτια ζώνη με καταστροφές σε τουριστικές κυρίως υποδομές.

 • Υγροβιότοποι θα επηρεαστούν με αποτέλεσμα ενδημικά είδη να μειωθούν και ίσως να εξαφανιστούν ενώ νέα είδη θα κάνουν την εμφάνιση τους τόσο στο ζωικό όσο και στο φυτικό βασίλειο.

 • Τα δασικά οικοσυστήματα των κωνοφόρων θα μειωθούν αισθητά.

 • Οι οικονομικές ενισχύσεις από το κράτος λόγω αποκατάστασης των ζημιών που θα προκληθούν από ακραία καιρικά φαινόμενα, θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τον κρατικό προϋπολογισμό σχεδόν κάθε έτος.

Οι παραπάνω συνέπειες στη χώρα μας λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι ενδεικτικές τι μας περιμένει από τις μεταβολές που θα υποστεί το φυσικό περιβάλλον μέχρι το 2100. Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός και οφείλουμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον ως κόρη οφθαλμού και να κάνουμε ότι περνά απ το χέρι μας για να το προστατεύσουμε Ότι κάνουμε στη γη σήμερα έχει βαθύ αντίκτυπο στις μελλοντικές γενιές.


Η ανακοπή της περιβαλλοντικής καταστροφής που συντελείται είναι υποχρέωση μας. Πρέπει να αναλάβουμε δράσεις ο καθένας ατομικά αλλά και συλλογικά (σχολείο, σύλλογος, δήμος, περιφέρεια, κράτος) για την προστασία του περιβάλλοντος . μερικές από τις δράσεις θα μπορούσε να είναι οι έξης.

 • Μείωση της χρησιμοποίησης των ορυκτών καυσίμων για τις ατομικές αλλά και γενικές ενεργειακές μας ανάγκες και αντικατάσταση αυτών με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας .

 • Εναρμόνιση των ενεργοβόρων βιομηχανιών με περιβαλλοντικά πρότυπα για μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος.

 • Εφαρμογή του πρωτοκόλλου του Κιότο.

 • Πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από τους θεσμούς για μείωση των εκπομπών ρύπων σε όλα τα κράτη μέλη.

 • Κίνητρα στους πολίτες προς την πράσινη ανάπτυξη, την ανακύκλωση, την κατασκευή βιοκλιματικών κατοικιών.

 • Δημιουργία παρατηρητηρίου κλιματικής αλλαγής και στελέχωση του με κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό .

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι που θα συμβεί σε λίγα χρόνια, συμβαίνει τώρα. Ας αφυπνιστούμε λοιπόν για να προλάβουμε δυσμενείς και καταστροφικές καταστάσεις που μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες. Να σταματήσουν να χάνονται ανθρώπινες ζωές συμπολιτών μας και να υποβαθμίζεται το περιβάλλον από την δική μας ολιγωρία και την έλλειψη μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας από τους τοπικούς άρχοντες αλλά μια από τους κυβερνώντες.«Αυτή τη γη δεν την παραλάβαμε μόνον από τους προγόνους μας, αλλά την έχουμε δανειστεί και από τους απογόνους μας»


3 views0 comments